OVER MIJ

Dirk Keegstra (1954, Leeuwarden)

Ik woon en werk in Goutum, Friesland en volgde van 1973 tot 1978 de lerarenopleiding TeHaTex aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ik heb jaren gewerkt in het hoger beroepsonderwijs als docent beeldende vorming.

Aanvankelijk maakte ik abstracte schilderijen met een sterke landschappelijke insteek. In mijn huidige werk combineer ik het schilderen met fotografie (mixed media). Ik gebruik daarvoor foto’s van onderwerpen waar ik ‘iets mee heb’, zoals bloemen, tuinen en landschappen. Ik heb ze gemaakt in en om het huis en tijdens reizen naar o.a. Japan.

Veel foto’s hebben een link met de Japanse cultuur. Die cultuur bewonder ik vooral om de aandacht en het vakmanschap waarmee bijvoorbeeld kunst- en gebruiksvoorwerpen en traditionele kleding worden gemaakt. Ik kan enorm genieten van de manier waarop Japanse tuinen zijn ontworpen en ingericht.

De foto’s die ik heb gemaakt worden geprint op papier of doek. Ze inspireren me om zelf nieuwe beelden te schilderen. Ze fungeren letterlijk als drager van de schilderijen die ik maak. De nieuwe beelden die ontstaan gaan voorbij aan de soms clichématige, mooie, maar in mijn optiek ook vaak saaie plaatjes.

Door te spelen met acrylverf en deze op verschillende manieren toe te passen (dekkend, transparant, pasteus of aquarelachtig etc) ontstaan er gelaagde, sfeer- en spanningsvolle schilderijen. Na de eerste indruk maken ze de kijker (hopelijk) nieuwsgierig en nodigen ze uit om verder te kijken: waar is de oorspronkelijke foto nog te zien? Wat is er aan de foto toegevoegd of juist weggeschilderd?

 

               

 

Facebook